• امروز : یکشنبه - ۲۶ اسفند - ۱۴۰۳
  • برابر با : Sunday - 16 March - 2025
14
آسیب شناسی هیات های مذهبی

کدام هیات ها نرویم !؟

  • کد خبر : 953
  • 28 تیر 1402 - 10:09
کدام هیات ها نرویم !؟
هیات قرار است چه چیزی به ما بدهد !؟ اصلا چرا به هیات میرویم !؟

شما خیلی بهتر از من می دانید که جامعه امروز ، در این سال‌های اخیر چقدر دچار تحول و دگرگونی شده است .این دگرگونی را میتوان در همه اقسام زندگی مشاهده کرد .
از مدل ماشین ها ،خانه ها و لوازم پیرامونمان ، تا مدل مو ، خوراک و حتی کفش و لباسمان .
صد البته که این تغییرات قبل از ظهور اجتماعیشان ، نتیجه تغییر ارزشها ، باورها و افکار بوده است .
آدمهای این روزها درست یا غلط فهمی جدید از موفقیت ،زندگی و خوشبختی دارند که متفاوت از نه تنها ۱۰ سال پیش ، بلکه متفاوت از همین سال پیششان است .
اینها را گفتم تا بگویم با این همه تغییر و تحول و با این همه نیاز متنوع و جدید و لزوم و ضرورت گفتگو و آگاهی بخشی ، در حوزه فرهنگی و دینی ما چقدر نیاز به تغییر و تحول در روشها و برنامه هایمان داریم .
اما متاسفانه غالب هیات های ما تنها تغییری که در این سالها کرده‌اند ، در محدوده همان باند و بلندگو و سیستم صوتی شان بوده است و در بقیه موارد از همان روش های گذشته برای انسان امروز با اینهمه دغدغه جدید و نیازهای جدید پیروی میکنند .

هیئت هایی که بجای ایجاد رشد فکری ، مغزها را پوک می کنند و با هر بار شرکت در اینگونه محافل هم از سلامتی مردم میکاهند و هم درگیر تشتت های روحی و اجتماعیشان میکنند .

دور از انصاف است اگر همه هیات هارا یک کاسه کنیم ، اما بدون طارف هیات های خوب و مفید آنقدر کم هستند که نمیشود استثنا را قاعده کلی به حساب آورد .

هر چه سبک زندگی غلط و مخاطره آمیز برای سلامت جسم و روح وجود دارد ، در هیات های امروز جمع شده است

اصلا چرا به هیات میرویم !؟

هیات قرار است چه چیزی به ما بدهد !؟

اگر باورمند به دین اسلام هستیم ، اهلبیت خط کش و شاقول اندازه گیری برای زندگی صحیح و سعادتمند هستند ، برای همین هیات میرویم تا در همه زوایای زندگی ، به ایشان اقتدا کنیم و آنهارا سرلوحه کار خود قرار دهیم .
و قرار است این تعادل را با حضور مستمر در هیات های مذهبی و حضور در فضایی که قرار است حسینی بودن و ماندن را یادمان بدهند ، یا به یادمان بیاورند ، بدست بیاوریم یا حداقل از دست ندهیم ،
آیا هیات هایی که شما در این سالها رفته اید این شاخصه را داشته اند !؟

بگذارید با ذکر یک حدیث مسیر گفتگویمان را مشخص کنم
پیامبر اکرم فرمود :
مَنْ عَمِلَ عَلَى غَيْرِ عِلْمٍ كَانَ مَا يُفْسِدُ أَكْثَرَ مِمَّا يُصْلِحُ .

کسی که بدون دانش و آگاهی به انجام کاری دست بزند ، فساد و خرابکاری آن کار بیشتر ازاصلاح و درستکاری اش است .

بحار الأنوار ؛ جلد ۱ , ص ۲۰۸
الکافي  ,  جلد۱  ,  صفحه۴۴

برای هیات داری ، شور حسینی داشتن کافی نیست ، دانش روز لازم است

شما همین امروز اقدام کنید برای کسب مجوز مرغداری ، فکر میکنید الساعه به شما مجوز می دهند !؟
خیر ، شما باید برای یک کسب مجوز ساده مرغداری ، اول از همه باید مکان مناسب فراهم آورید ،
تجهیزات استاندارد و بهداشتی مناسب تهیه کنید ،
کارشناس بهداشت باید مکان و تجهیزات شمارا بازدید و تایید کند ، پس از آن باید ساعتها آموزش ببینید تا بتوانید از پس تر وخشک کردن یک مرغ بربیایید ،
بعد کارت بهداشت بگیرید ،
تازه میتوانید اقدام به راه اندازی مرغداری کنید اما همچنان کارشناسان سلامت و بهداشت روی کار شما نظارت دارند و اگر ایراد و یا تخلف بهداشتی ببینند تذکر میدهند ، در مرحله بعد جریمه میکنند و در آخر حتی ممکن است مرغداری را پلمپ کنند .
اینهمه سخت گیری آنهم درباره پرورش پرنده ای به نام مرغ .

حالا شما کدام یک ازین حساسیت هارا درون هیات ها و مساجد دیده اید !؟
باید ترسید از این بی آموزشی ، بی اطلاعی و نا آگاهی در حوزه هیات ، مکانی به این مهمی که حتی به اندازه تاسیس یک مرغداری نیاز به نظارت و سامان دهی ندارد .

حالا به گوشه ای از عوارض هیات های مخرب  برجسم و روح میپردازیم

عوارض جسمی :

شاید بپرسید هیات مخرب چه ضرری میتواند برای سلامتی مان داشته باشد !؟

ویژگی هیات های مخرب چیست !؟
وارد هیات که میشوید ،
صدای بلندگو ها اولین مواجهه آسیب با سلامتی شماست .
شما از یک مکانیک ، از یک خیاط ، از یک معمار درباره ابزارهایش و باید ها و نباید های فنی کارش بپرسید ، ساعتها میتواند برای شما توضیح دهد ،
خب حالا مگر مداح یا منبری ، ابزار زمینه کاری اش بلندگو و صوت نیست !؟
برای اینکه عمق بی اطلاعی یشان را بدانید کافی است از هر مداح یا منبری که می شناسید بپرسید ، واحد اندازه گیری صدا چیست ،
و میزان صدای مناسب برای گوش چقدر است !؟
من این سوال را ازچند نفری پرسیده ام‌ ، کاش میشد بگویم حداقل یکی دو نفر از آن اطلاع داشتند ، اما متاسفانه هیچکدام نه منبری و نه مداح از این مقوله به این مهمی آگاهی نداشتند .
چرا این مسئله اینقدر مهم است !؟
واحد اندازه گیری صوت ، دسی بل است ،
و میزان صدای مناسب برای گوش بین ۶۰ تا ۷۰ دسی بل . بالاتر از ۸۵ دسی بل نیز صدای آزار دهنده و
آسیب زا محسوب میشود . و هرچه میزان مدت این در معرض بودن طولانی تر و یا شدت صدا بیشتر باشد ، میزان آسیب و عوارض هایش هم بیشترو سریعتراست .
مثلا اگر با چند ساعت بودن در محیطی با شدت صدای ۸۵ دسیبل ، گوش آسیب می بیند ، برای شدت صدای ۱۱۵ دسی بل ، فقط ۳۰ ثانیه کافیست . از عوارض آلودگی صوتی بر انسان میتوان به ایجاد اضطراب ،سردرد،زخم معده،افزایش کلسترول و گلبول های سفید خون،سوزش سر دل ،کاهش حافظه ، مشکلات قلبی عروقی ، افزایش پرخاشگری،کاهش تمرکز و… نام برد .

میزان صدای بلندگوی خیلی از این هیات ها گاها حتی از ۱۰۰ دسی بل هم فراتر میرود ،
معادل صدای روشن کردن یک اره برقی کنار گوش (آنهم به مدت یک ساعت و نیم ) اما واما کاش قضیه به همین جا ختم شود .
گاهی عدم اطلاع ما آدم بزرگ ترها چه عواقب جبران ناپذیری را که بدنبال ندارد .
از تاثیر مخرب آلودگی صوتی بر مادر باردار و جنین (لطفا خودتان درباره آن مطالعه کنید) که بگذریم ،
این در حالیست که گوش نوزادان نیز تنها میتواند صداهاي تا ۷۵ دسي‌بل را تحمل ‌كند و صداهاي بلندتر باعث آسيب های حتی دائمي سيستم شنوايي نوزاد مي‌شود .
چراکه مقاومت حلزون گوش نوزاد در مقايسه با من و شمای بزرگسال بسیار بسیار كمتر است و به همين علت در صورتي كه نوزاد در معرض صداي بلند و يا ناگهاني قرار گيرد ، بسیارخطرناك است و موجب آسيب دائمي در سيستم شنوايي نوزاد شده و متاسفانه ، و متاسفانه ، و باز هم متاسفانه اين آسيب‌ها نيز غیر قابل جبران و برگشت‌ناپذير هستند .
ودرکمال تعجب دراین محیط های پراز آلودگی صوتی ، در مقیاسی خارج از توان شمارش ،هربار شاهد حضور نوزادان و کودکان چندماهه تا یکی دو ساله در آغوش پدر یا مادر هستیم .
اگر مداح ومنبری از این مسئله بی اطلاع باشد ، به خاطر مسئولیتی که دارد و عدم آگاهی درباره آن ، مستند به روایت پیامبر مرتکب خیانت به مخاطبین شده است ، و اگر فرض محال آگاه است و همچنان صدای بلندگو ها را در آستانه آسیب به سلامت مردم تنظیم می کند که خودش یک حرام شرعی است و از حق الناس های قطعی .
کسانی که دغدغه مند هستند و برایشان سلامت خود و سایرین مهم است ، نرم افزار های صدا سنج ساده و بسیاری وجود دارد که میتوانند با نصب آنها روی تلفن همراهشان ، میزان صدای محیط را به سادگی اندازه گیری کنند ‌‌‌‌.

شام دیر هنگام

غالب هیئت ها در ایام غیر از محرم و صفر زود ِ زود که سفره بیندازند ساعت ۱۰ است و در ماه محرم تا ۱۲ شب هم این مهم به تعویق می افتد .
خب حالا مگر شام دیرهنگام چه اشکالی دارد !؟
زمان مناسب برای خوردن شام ساعت ۷ الی ۸ عصر میباشد و هرچه ازین ساعت بگذرد ، به آستانه خطر نزدیک میشویم .
متاسفانه عزیزان بعد از خوردن شام به خانه که می رسند بلافاصله می خوابند درحالی که باید بین شام و خواب حداقل ۲ ساعت فاصله باشد .
متخصصان سلامت هشدار می‌دهند که خوردن دیرهنگام شام(دیرتر از ۹ شب)، انسان را در معرض حملات قلبی و مغزی ، فشار خون بالا و .. قرار میدهد .

تا بحال به چند رییس هیات گفته ام تازه آن دنیا معلوم می‌شود که شما مسئول چند سکته قلبی و مغزی و حتی مرگ بوده اید .

خود دیر خوابیدن و کمبود خواب نیز انسان را مستعد ده ها جور بیماری می کند ،
پزشکان میگویند کسی که کمبود خواب داشته باشد مانند یک آدم مست ، افت کارکردی در عملکردهایش دارد ، بچه هایی که خواب خوب و کافی ندارند ، علاوه بر پرخاشگری و افسردگی ، در آینده نیز نمیتوانند خوب تصمیم بگیرند ، ادراکشان پایین میاید ، همچنین نوجوان هایی که اختلال خواب دارند ۴ برابر ریسک خودکشی در آنها بیشتر است ، بگذریم .
از چای قبل از شام و بلافاصله بعد از شام و تاثیر آن بر گوارش هم می گذریم .

نکته بعدی که به لطف دوستان دغدغه مند اما ناآگاه و بی اطلاع جزو شعائر جدایی ناپذیر هیئت های مذهبی شده است ، نوشابه است .
برای مفصل نشدن مطلب فقط به همین نکته اشاره می کنم که طبق گفته متخصصان :
نوشابه ، سرطان در قوطی است ، آنرا به عزیزانتان هدیه ندهید .

⭕️ نوشابه چه بلایی بر سر سلامتی تان میاورد !؟

🥤۴۰ دلیل برای ترک نوشابه

اینها حداقل هایی بود که در رابطه با ضرر های مستقیم هیات های مخرب بر سلامت بر شمردم

حالا به ضرر های روحی و معنوی هیات های مخرب می پردازیم .

بنظرتان اگر امام حسین و امام رضا امروز هیات برگزار میکردند ، درباره چه چیزی با شما و برای شما صحبت میکردند !؟

انسان عصر دیجیتال ، کلی کار برای انجام دادن دارد اما زمان و انرژی اش بسیار محدود است ، از پرداخت قبوض بگیر تا حق شارژ آپارتمان و اینترنت ، از بیمه ماشین تا سرویس مدرسه فرزند ،پرداخت قسط وام و خریدمایحتاج خانه و ….
وقتی خسته از سر کار برمیگردد ، همچنین با توجه به حجم اشتغال فکری که هدیه دنیای مدرن امروز است ،
شاید وقت یا حوصله ای برای آموختن و کسب آگاهی نسبت به مسائل روز خانواده ، همسرداری ، تربیت فرزند ، مسائل اقتصادی ، حقوقی و سلامت نداشته باشد ،
و این خود وظیفه هیات هارا نسبت به گذشته صد چندان میکند .
حالا همین آدمی که وقت سرخاراندن ندارد ، با همه دغدغه ها و خستگی ها و کار و گرفتاری هایش آمده هیات ، این هیات قرار است چه دانش و بینشی به او بدهد !؟
با این که عصر اطلاعات است ، تقریبا هیچ پدرو مادری نمیداند که پوشیدن شلوار فاق کوتاه در کودکی ، باعث کوچکی آلت تناسلی ، کوچک شدن بیضه ،آسیب دیدن کپسول مفصلی ، عفونت دستگاه تناسلی ، دفورمه شدن لگن و همچنین ضعیف شدن نطفه،عقیم شدن و فقر حرکتی مفصل لگن در بزرگسالی میشود .
همچنان که والدین از میزان صدای مجاز برای گوش ،مضرات نوشابه برای کودک و از عوارض لباسهای پلاستیکی برای بدن و … بی اطلاع هستند .
نتیجه این همه ندانستن ها و هیاتی که این آگاهی هارا در اختیار اعضایش نمیگذارد میشود کلی کودک آسیب دیده که در آینده و در سنین جوانی ، یا درحال بالا رفتن از پله های مطب دکتر هستند ، یا پله های دادگاه .
جواب هیات ها به عنوان مدعی و مبلغ سبک زندگی اسلامی برای آن روزهایشان چه خواهد بود !؟

آنهمه سختگیری برای مجوز یک مرغداری یادتان هست !!
بیچاره فکر و باور مردم که برایش هیچکدام ازین حساسیت ها در هیات ها لحاظ نمیشود .

دوستی پرسید هیاتی که خروجی ندارد آیا باز رفتنش بهتر از نشستن در پارک و جلوی ماهواره نیست ،
می گویم نه ، می پرسد دلیلش چیست !؟

میگویم اگر شما ۱۰ جلسه ،۲۰ جلسه ،۳۰ جلسه طب سوزنی بروی و کلی هزینه کنی و دردت بهتر نشود یا تاثیری روی حال تو نگذارد ، نمی گویی این روش روی من جواب نداد ، فارغ ازینکه به این روش بدبین می شوی ، حتی شاید از اساس منکر روشی به نام سوزن درمانی بشوی .
جوانی که ۵ سال ۱۰ سال ۱۵ سال از عمرش را درون هیات گذرانده اما امروز هیچ چیزی که گیرش نیامده بماند ، هم دستش خالی است ، هم دلش و هم فکرش . حالش خوب نیست ، از پس حل مشکلاتش برنمی آید ، انگیزه ای ندارد ، نمی تواند آرامشش را حفظ کند ، در اجتماع حرفی برای گفتن ندارد ،کلی سوال بی جواب در ذهنش دارد ، از خدا ناراحت است ، با همسرش ، با فرزندش ، با خانواده همسرش ، با خانواده خودش مدام چالش و جروبحث دارد و درگیر است ، این آدم روزی که منفجر بشود کلاً همه اعتقادات و باورهایش را کنار میگذارد .
جوان هایی که سالها درون هیات ها فقط احساساتشان برانگیخته میشود ، بدون توجه به پرورش عقل و فکر و منطق شان ، درست مثل بنزین هایی هستند که در یک جا متراکم شده اند ، بدون اینکه کاربردی داشته باشند و ناگهان این حجم متراکم بنزین ، یک روز ، یک جا ، با کمترین جرقه، آتش خواهد گرفت و همه چیز را خواهد سوخت .

بگذارید چند مثال مصداقی از خروجی هیات های مخرب بیاورم تا موضوع برایتان بهتر روشن شود

جمع های بی حاصل !!

در جمعی ، آقایان هیاتی از اوضاع اقتصادی جامعه مینالیدند ، خوب که غرغرشان تمام شد ، از یک یکشان‌ پرسیدم ، شما در هیاتتان چند نفر آدم متعهد تربیت کردید و به مجلس قانونگذاری کشور فرستادید !؟
نفر اول گفت هیچ ،
از دومی پرسیدم شما چند نفر مهندس تربیت کردید و به شهرداری فرستادید ، گفت هیچ
سومی هنوز سوال نکرده ، گفت ما هم هیچ .

گفتم اوضاع اقتصادی امروز بخاطر کمبود نیروی متخصص و متعهد است ، و کمبود نیرو ، نتیجه کم کاری شماست ، شما نمیتوانید از چیزی گله کنید ،
شما آنقدری که به عَلم و کُتل و باند و بلندگو و ریئس بازیتان رسیده اید ، برای تربیت و شکوفایی بچه های هیاتتان وقت نگذاشتید ، برای همین ، این وضعیت جامعه و اقتصاد ماست .

تولید آدم های پر شبهه و سرگردان

روزی برای دیدن یکی از دوستان که اتفاقا هیئت قدیمی ای دارند به حسینیه شان رفتم ،
مجلس تمام شده بود و همه رفته بودند . دو نفری گرم گفتگو بودیم که خواهرزاده دوستم رامین وارد مجلس شد ، جوان برومندی که بیست سال پا به جفت ، در همین هیات چای ریز بوده ، بارها پیاده روی اربعین رفته و آچار فرانسه هیات بوده است .
مدت زمان زیادی از آخرین ملاقاتمان میگذشت ، وقتی مرا دید آمد جلو برای احوالپرسی ،
حالش را پرسیدم ، لابلای حرفهایش بحث هیات را پیش کشید ، و علت هیات نیامدنش را .
بغض کرده بود ،
به خدا و دین و همه مقدسات بدو بیراه گفت ،
دایی اش آمد مداخله کند ، مانعش شدم و خواستم کمی دندان روی جگر بگذارد .
دل پر دردی داشت ، اشکش جاری شده بود ،
با یک ضمانت نابجا ، بدهی سنگینی به گردنش افتاده بود ، حتی خانه اش را از دست داده بود و مجبور بود ۳ شیفت کار کند .
علت بدبختی های خودش را هیات و مذهب میدانست .
حرفهایش که تمام شد آمد برود ، در آغوش گرفتمش ، شماره اش را گرفتم ، شماره ام را به او دادم ، گفتم هروقت کاری داشتی زنگ بزن .
وقتی که رفت دایی اش گفت چرا نگذاشتی جوابش را بدهم !!
گفتم چون تو خودت متهم درجه‌ی اولی ،
پرسید من !؟ چرا !؟
گفتم خدا وکیلی خروجی هیئت شما چیزی جز این تیپ آدم است !!
متعجب پرسید برای چه !؟
گفتم تمام مشکلاتی که خواهرزاده ات امروز با آن دست و پنجه نرم میکند با دعوت از یک وکیل به هیات و هفته ای ۱۰ دقیقه صحبت درباره مسائل حقوقی قابل پیشگیری بوده است . این جوان کجا میخواسته یاد بگیرد تفاوت صداقت و حماقت در چیست !؟
چه کسی قرار بوده به او نه گفتن را یاد بدهد !؟
حرف هایی هم که خواهرزاده ات درباره خدا و دین و پیامبر زد ، همه شبهات روز فضای مجازی و کوچه بازار ما است .
این یعنی هیچ کدام از این ها را درون هیاتتان پاسخ نداده اید . این یعنی هیئت شما نتوانسته آگاهی‌بخش باشد ،
به اسم هیات اینجا را فقط پاتوق وقت گذرانی کرده اید بدون اینکه غذایی برای فکر و مغز آنها داشته باشید بعد هم داخل اجتماع پر از شبهه و سوال و تناقض رهایشان کردید ، وقتی در همه جمع ها این شبهات به صورت مکرر فکر و ذهن انسان را بمباران کرد و حرفی برای دفاع نبود ، ناگزیر انسان خودش را وا می دهد ، میشکند و تسلیم میشود و فکر میکند ، بله ، همه مشکلات زندگی من تقصیر اسلام و مذهب و هیات است.

تکثیر عرفی گری (دین بدون چهارچوب)

مجلس عروسی مهران است ، برای اینکه از سروصدا بدور باشم ، با تاخیر بسیار میروم ،
وارد شدنم مصادف است با رقص داماد .
همه طیف آدم وجود دارد .
رفقای صمیمی مهران هم حضور دارند .
از نزدیک میشناسمشان ، سه شنبه ها برای بازی به سالن فوتسال می آیند ،
 چند نفرشان هفتگی و بیشترشان به صورت فصلی(ایام محرم و صفر،ماه رمضان) ، همه هیات برو هستند .
یکی در هیات سفره می اندازد ، یکی چای میریزد ،یکی ..
محرم ها مشکی میپوشند و اعیاد ، شیرینی و شربت میدهند .
وارد که میشوم ، سروش ، که صدای خوبی هم دارد و در هیاتشان زیارت عاشورا میخواند ،
دوشادوش داماد ،جلوتر از همه ،درست وسط تالار در حال رقص است ، با آهنگ بندری جوری میرقصد که اگر نشناسیش فکر میکنی هفته ای ۵ جلسه کلاس تمرین رقص میرود ،
با ظرافتی تمام ، چنان چرخشی به کمر و دستانش میدهد که بیا ببین .
جلال ، حمید ، دانیال ،علیرضا ، سهراب ، مجید ،فرهاد و …
پشت سر سروش یکی یکی به هنرنمایی میپردازند .
از برق چشم ، خنده مداوم و بوی تند دهان حمید ، دانیال و علیرضا هنگام احوالپرسی ، راحت میشود بفهمی توی حال خودشان نیستند ،چیزی خوردند ، اما سروش ،جلال،سهراب ،سجاد ،فرهاد و … حشیش کشیده اند (همان شب و در روزهای بعدی از ۵ نفرشان این را پرسیدم)
اربعین پیاده میروند کربلا اما همزمان کنسرت خواننده های لس آنجلسی در ترکیه را هم رزرو میکنند .
مرغ عزا و عروسی هستند .هم هیات میروند و هم پارتی.
نه هیات رفتنشان از مشروب خوردنشان جلوگیری میکند و نه مشروب خوردنشان از هیات رفتنشان .
دریک کلام ، در مدل دین ورزی عُرفی آنها ،غیر از ماه محرم ،در بقیه ماه های سال امام حسین و یزید به صلح رسیده اند و تضادی بین خیر و شر ،خوبی و بدی ، درستی و نادرستی وجود ندارد . چراکه نه امام حسین زورش به یزید میرسد و نه یزید زورش به امام حسین .درحقیقت هیات هم مثل باشگاه ، بازی های کامپیوتری ،استخر ،فوتبال … فقط سرگرمی آنهاست و نه دغدغه شان  ،همانطورکه مشروب و پارتی و مواد هم سرگرمی آنهاست و نه دغدغه یشان .

[فارغ از محیط هیات ، این خصوصیت غالب نسل جدید یا همان نسل (z) در همه طیف ها و طبقات اجتماعی است ، نسلی که باورها را مثل لباس ، هرصبح از کشوی کمدش برمیدارد و میپوشد و شب از تنش درمیاورد و فردا باز با لباسی دیگر تعویضش میکند و این چرخه مدام تکرار میشود.نسلی که بجای حرکت در مسیر باورهای درست و تنظیم خودش با آنها ، باورهایش را فقط مصرف میکند . ]
نمیخواهم بگویم همه هیاتی ها اینطوری هستند ، نه ، ولی هیاتی اینجوری هم وجود دارد و با پیر شدن هیاتی های قدیمی و ورود نسل جدید ، تعدادشان دارد خیلی بیشتر هم میشود .

امام کاظم (ع) فرمود :

شيعۀ واقعی على،تنها آن کسی است كه رفتارش ، گفتارش را تصديق كند

منبع:کتاب کافی ج ۱،ص۲۷۱

با توجه به روایت امام کاظم (ع) ، آن هیاتی هایی هم که عُرفی نیستند ،عموما نتوانسته اند الگوی خوبی برای هیاتی بودن در عدالت ورزی ،حق طلبی ،رعایت حق الناس ،تحمل مخالف ، همسرداری و … ارائه کنند .

امام الصادق (ع) فرمود : 
لَيسَ مِنّا مَن تَرَكَ دُنياهُ لاِآخِرَتِهِ ، ولا آخِرَتَهُ لِدُنياهُ .هركس دنيايش را به خاطر آخرتش ،
و آخرتش را به خاطر دنيايش ترك كند ، از ما نيست.

من لايحضره الفقيه : ج ۳ ص ۱۵۶ ح ۳۵۶۸
وسائل الشيعة : ج ۱۲ ص ۴۹ ح ۱

ناظر به کلام امام معصوم ، واقعیت این است که هیات ها نتوانسته اند بین دنیا و آخرت مردم یک توازن منطقی و عقلانی ایجاد کنند و بجای دوری از افراط و تفریط همیشه از یک طرف بام افتاده اند .
و از مهمترین دلایل عدم این توازن این است که عموم منبری ها اطلاعات و فهمشان از زمانه و اقتضائات آن بروز نیست و بجای تکیه براشتراکات و جذب و ایجاد انس و الفت میان سلایق مختلف  ، جز پررنگ کردن افتراق سلایق ،تمرکز بر تفاوت ها، دمیدن بر آتش تفرقه مذهبی (شیعه و سنی) و دامن زدن به اختلافات خانوادگی(با نگاه متعصبانه و صفروصدی به مسائلی چون موسیقی،حجاب،نماز) و دنیا گریزی و واگذاری همه چیز به ظهور منجی و روز قیامت ، حرفی برای گفتن به نسل جدید ندارند و نمیتوانند از دین و روایات نسخه ای قابل اجرا ،کارآمد و جاذب برای امروز آنها ارائه دهند .

این تازه اوصاف منبری هایی است که باسواد ترین رکن هیات به حساب می آیند ، اما مداحان بالکل مرخص هستند .
منبری ناآگاه و جامانده در دهه ۴۰ شمسی ، همان کاری را با افکار انسان میکند که بازی های کامپیوتری انجام میدهد ، ساخت یک انسان تک بُعدی در یک دنیای کاذب و ذهنی ، بدور از واقعیت های حال حاضر .
با تمام این اوصاف ، هرچند غالب منبری ها فهم درستی از زمانه و نسبت احکام دین با شرایط روز جامعه و اقتضائات نسل جدید ندارند ، اما حداقل مطالعات یکجانبه دینی دارند ، صرف و نحو میدانند و دائما با متون مذهبی سروکار دارند ، اما مداح جماعت نه تنها با علوم روز میانه ای ندارند ، بلکه به کلی با مبانی دینی و اصول اعتقادات ، و فلسفه احکام بیگانه اند ، حتی میشود به جرات گفت که غالبا یکبار هم رساله فقهی مرجع تقلیدخودشان را از اول تا به آخر نگاه نکرده اند . کسانی که جز صدای نسبتا مناسب ، هیچ ویژگی دیگری ندارند ، وقتی جهل و میکروفون بهم برسند ، از بلندگوی هیات غیر از افراط و تفریط ، خرافات ، تولید اختلاف ، ایجاد شبهه و نوحه هایی سخیف به سبک ترانه های لس آنجلسی بیرون نخواهد آمد. صحبت از آن یک درصد مداح باسواد و اهل علم نیست ، بحث از ۹۹ درصد مداحان حال حاضر هیات های کشور است ،
بگذارید به طور خلاصه بگویم :
مداح بیسواد ، از مواد منفجره خطرناک تراست .

تولید شور و سرکوب شعور

به تازگی امیر ، برادر کوچک دوستم را در خیابان‌ دیدم ، احوالش را که پرسیدم گفت شنبه وقت عمل جراحی دارم .
پرسیدم جراحی چی ؟
گفت چشم چپم ،
پرسیدم ضعیف شده ، گفت نه ، تقریبا نابینا شده .
پرسیدم یعنی ژنتیکی اینجوری شده یا سانحه ای چیزی برات اتفاق افتاده !؟
گفت نه ، بر اثر لطمه زنی (سیلی و مشت زدن به صورت در هیات) اینجوری شده .
به هاله ی مات چشم چپ امیر نگاه کردم ، حالم خراب شد ، هنوز چند تار مو بیشتر در صورتش سبز نشده ، هنوز نوجوان است ،
هنوز درسش را تمام نکرده ، سربازی نرفته ، هنوز ازدواج نکرده ، چرا باید کار به اینجا بکشد !؟
چه کسی میداند پدر و مادرش اینروزها چقدر غصه میخورند ، عمری زحمت بکشی ، بچه بزرگ کنی بعد فرزندت سالم برود هیات و نابینا برگردد ، آیا این هیات واقعا برای امام حسین است !؟ آیا امام حسین به این مدل عزاداری راضی است !؟
دلم گرفت ، قدیم ترها انتظار بر این بود که هیات ، چشم ِدل جوان ها و نوجوان هارا باز کند ، حالا کار به جایی رسیده که در بعضی هیات ها همین چشم سر را هم از دست میدهند .

با کدامین منطق !؟

سعید از بچه های ثابت هیاتشان بود ، تا اینکه ۳ سال پیش ناگهان خودکشی کرد .
برادر بزرگترش میگفت سعید چند سال پیش در روز عاشورا با قمه ای که قبل از او کسی دیگر از آن استفاده کرده بوده است ، بدون اینکه آنرا استریلیزه کند قمه میزند .
بعد از چند وقت متوجه تغییرات عجیبی در خود میشود .
آزمایش که میدهد تازه متوجه میشود مبتلا به هپاتیت نوع حاد آن شده است .
این اواخر با پیشرفت بیماری آنقدر حالش وخیم میشود و بیماری آنقدر به او فشار میاورد که دست به خودکشی میزند .

در همین دوسه سال اخیر ، چند جوان و نوجوان هیات برو آنهم از خانواده های هیاتی ، بخاطر دلیل های بسیار بسیار پیش پا افتاده و واهی خودکشی کردند .
میپرسید چرا !؟

بروید جلوی درب هیات ها ، از همان‌هایی که ۱۰ سال، ۲۰ سال ، ۳۰ سال است هیات میروند ، دوتا سوال اعتقادی بپرسید ، از پاسخها شان مات و مبهوت میشوید ،
نصف اعتقاداتشان ریشه مادی گرایی و بودایی دارد ، مقداری مربوط به مسیحیت است ، مقداری متعلق به آیین زرتشتی ، بقیه هم ترکیبی از اسلام صوفیانه و دراویش یا شیعه گری اخباریست (مخالفین اجتهاد در دین بر اساس اقتضائات روز) آنهم ورژن فضای مجازی اش .
این آدم قرار است در طول زندگی برایش مشکل مالی پیش بیاید ، ورشکست بشود ، عاشق بشود ، شکست عشقی بخورد ، ازدواج کند ، طلاق بگیرد ، در کنکور رتبه رشته مورد علاقه اش را کسب نکند ، عزیزی را از دست بدهد ، بیمار شود ،
خب این آدم وقتی روزگار بر خلاف میلش ،جیبش ، ظرفیتش ،سلیقه و انتخابش چرخید با کدام باور میتواند در برابر آن تاب بیاورد !؟
با کدام امید و انگیزه میتواند خودش را سرزنده و با نشاط نگه دارد و کم نیاورد !؟
این هیات های خالی از شعور ، نتنها نسبتی با معارف دینی ندارند بلکه در حقیقت عملکرد و خروجی یشان بدترین نوع تبلیغ برای شیعه است و کسی که از بیرون نگاه میکند به سادگی میفهمد که چقدر مشتشان پوچ است .
برای همین است که خروجی این جور هیات ها در نهایت یا میشوند امثال رامین ؛ ورشکسته و ضد دین ،
امثال سروش ، دانیال،سهراب ،سجاد ،فرهاد و … ؛ عرفی و بدون چهارچوب ،
یا میشوند امیر و سعید که خودشان را از بین میبرند ،
و یا درنهایت میشوند امثال جناب جعفر غفوری ، متخصص لیس زدن ضریح که در ایام کرونا ، شیرین کاری اش ، میلیونها بار در فضای مجازی دیده شد و یک تنه به اندازه بودجه ۱۰۰ تا سازمان ضد دین ، در تمام رسانه های دنیا آبروی هیات و هیاتی ها را برد .

اگر قدرت و امکان اصلاح شرایط را دارید ، برای خودتان و آینده فرزندانتان هم که شده ، این روند را اصلاح کنید ،
اما اگر نه اصلاح پذیرند و نه حرف شنوی دارند ،
یا خودتان هیاتی بدون آن آسیب ها و معایب که گفته شد تشکیل بدهید و الگو باشید ، و یا تا هنگامی که یک هیات خوب پیدا کنید ،
درباره امام حسین (ع)کتاب بخوانید ، سخنرانی گوش دهید و تفکر کنید .

کلام آخر :

هیئت هایی که شما را مهربان تر نسبت به خود ، خانواده ، جامعه و محیط زیست نمیکنند ، نروید

هیات هایی که به شما هیچ آگاهی در زمینه فردی ، خانوادگی اقتصادی ، حقوقی ، سلامت و … نمیدهند ، نروید

هیات هایی که رابطه شمارا با سایرین بهتر نمیکنند ،
از شما پدری بهتر ، همسری بهتر ، فرزندی بهتر ،همسایه ای بهتر نمیسازند ،
هیاتی که شمارا کاسبی موفق تر ، کارمندی متعهد تر، کارفرمایی مهربان تر نمیکنند ، نروید

هیات هاییکه شما را متنفر از ظلم و ظالم و یاور مظلوم نمیکنند ،
هیات هایی که در آن پول حرام یا شبهه دار خرج میشود ، هیات هایی که بانی آن کلی بدهکار مردم است اما قرضش را ادا نمیکند ،هیات هایی که به اسم عزای امام حسین هزار جور حق الناس ،مزاحمت و مردم آزاری انجام میدهند ،
هیات هایی که فقرا را تحویل نمیگیرند و ضعفا را مورد تمسخر قرار میدهند اما برای پولدار ها و قُلدرها تا کمر خم میشوند و بالای مجلس برایشان جاباز میکنند و در حالیکه کودک هیاتشان کفش بپا ندارد ، مانور تجمل میدهند نروید ، شرکت در این هیات ها پشت کردن به مرام و فلسفه قیام امام حسین است .

هیات های که شما را رشد نمیدهند ، حالتان را خوب نمیکنند ، غصه هایتان را کم نمیکنند ، سوالات ذهنیتان را جواب نمیدهند

هیت هایی که چیزی به شما نمی افزایند
و موقع برگشت همان آدم اول هستید

اگر امکان ایجاد تغییر ندارید ، این هیات ها نروید
چون که هم دنیایتان را باختید و هم آخرتتان را

لینک کوتاه : https://jahanshargh.ir/?p=953
<div id="div_eRasanehTrustseal_88739"></div> <script src="https://trustseal.e-rasaneh.ir/trustseal.js"></script> <script>eRasaneh_Trustseal(88739, false);</script>  

برچسب ها

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 1در انتظار بررسی : 1انتشار یافته : ۰
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.